Lycée Louis le Grand

depuis 1563

 

(en cas d'affichage défectueux, merci de rafraîchir la page)

Flash info

Pour consulter

la plaquette interactive du Lycée,

cliquez ici.

croate

Présentation en croate

Kratka prstava ustanove Luis-le-Grand

 

sundials.jpg

Luis-le-Grand je državna prosvetna ustanova sastavljena od gimnazije (900 učenika) i "les classes préparatoires" (900 studenata).

Osnovana je 1563 godine, a nalazi se u srcu latinskog kvarta u Parizu. Latinski kvart je tradicionalni kvart studenata u Parizu. Čuven je po istorijskim, arhitetonskim i kulturnim bogatstvima. Najstarije i najčuvenije francuske  prosvetne ustanove (La Sorbonne, le Collège de France) se nalaze u ovom kvartu.

Luis-le-Grand je čuvena škola, i nalazi se u prvom planu obrazovanja francuske elite. Nemoguće je izbrojiti političare, diplomate,maršale, članove francuske akademije, naučnike...koji su izasli iz ove ustanove.  « Le Collège jezuita u Parisu » pisaće Elie de Beaumont godine 1862  «  je odavno najbogatiji državni rasadnik velikih ljudi".Možemo citirati Molière, Voltaire, Hugo, slavni pisci i bivši učenici ove škole. Isto tako Pompidou, Giscard d'Estaing, Chirac, svi presednici francuske republike i svi izašli iz Luis-le-Grand.

Od samog osnivanja ove škole uspostavljena je tradicija otvorenosti prema svetu, koja se održala kroz vekove: najmanje deset po sto studenata dolazi van Francuske. Nastava je besplatna i svima pristupačna. Izbor se vrši u zavisnosti od lične zasluge koja je rezultat napora i rada.

Ne ulazi se u Luis-le-Grand jer vam je ime poznato, ali prolaz kroz Luis-le-Grand može pomoći da postane.