Lycée Louis le Grand

depuis 1563

 

(en cas d'affichage défectueux, merci de rafraîchir la page)

Flash info

Pour consulter

la plaquette interactive du Lycée,

cliquez ici.

roumain

Présentation en roumain

Lycée Louis-le-Grand (Limba româna)

 

Prezentarea liceului Louis-le-Grand

Louis-le-Grand este o instituţie de invăţământ public. Este format din 2 părti : un liceu (900 elevi) şi clase preparatoare (900 elevi)

Fundat in 1563, Louis-le-Grand este situat in inima cartierului latin din Paris. Cartierul latin este cartierul studenţesc tradiţienal la Paris. Posedând o istorie, o arhitectura şi cultura bogată, acest cartier reuneşte cele mai vechi si prestigioase instituţii ale invăţământului francez (la Sorbonne, le Collège de France)

Louis-le-Grand, liceu de excelenţă, constituie un element de valoare in formarea elitelor franceze. Foştii elevi ajunşi oameni politici, diplomaţi, prelaţi, mareşali ai Franţei, academicieni, oameni de litere, sunt nenumăraţi, «colegiul de jezuiţi din Paris», scrise Elie de Beaumont în 1862, «este de mult cea mai fecundă matcă creatoare de mari oameni de stat». Astfel i-am putea cita pe Molière, pe Voltaire, pe Hugo, cu toţii scriitori celebri si foşti elevi ai liceului Louis-le-Grand. De asemenea Pompidou, Giscard d'Estaing, Chirac, cu toţii preşedinţi ai Republicii, au fost elevi la Louis-le-Grand.

Cadranele solare ale liceului
sundials.jpg

 

Dar de la crearea sa liceul a stabilit aceasta tradiţie de deschidere spre lume care s-a mentinut in cursul secolelor : o zecime din efectivele sale au reprezentat intotdeauna "restul lumii". Invăţământul liceului Louis-le-Grand este gratuit, accesibil tuturora. Selecţia este efectuată doar după meritul personal, rezultatul muncii şi efortului.

Nimeni nu intră la Louis-le-Grand din cauza numelui sau,
dar Louis-le-Grand poate să contribuie la crearea acestui nume.