Lycée Louis le Grand

depuis 1563

 

(en cas d'affichage défectueux, merci de rafraîchir la page)

Flash info

Pour consulter

la plaquette interactive du Lycée,

cliquez ici.

serbe

Présentation en serbe

Кратка прстава установе Луис-ле-Гранд

 

sundials.jpgЛуис-ле-Гранд је државна просветна установа састављена од гимназије (900 ученика) и "лес цлассес прéпаратоирес" (900 студената).

Основана је 1563 године, а налази се у срцу латинског кварта у Паризу. Латински кварт је традиционални кварт студената у Паризу. Чувен је по историјским, архитетонским и културним богатствима. Најстарије и најчувеније француске  просветне установе (Ла Сорбонне, ле Цоллèге де Франце) се налазе у овом кварту.

Луис-ле-Гранд је чувена школа, и налази се у првом плану образовања француске елите. Немогуће је избројити политичаре, дипломате,маршале, чланове француске академије, научнике...који су изасли из ове установе.  « Ле Цоллèге језуита у Парису » писаће Елие де Беаумонт године 1862  «  је одавно најбогатији државни расадник великих људи".Можемо цитирати Молиèре, Волтаире, Хуго, славни писци и бивши ученици ове школе. Исто тако Помпидоу, Гисцард д'Естаинг, Цхирац, сви преседници француске републике и сви изашли из Луис-ле-Гранд.

Од самог оснивања ове школе успостављена је традиција отворености према свету, која се одржала кроз векове: најмање десет по сто студената долази ван Француске. Настава је бесплатна и свима приступачна. Избор се врши у зависности од личне заслуге која је резултат напора и рада.

Не улази се у Луис-ле-Гранд јер вам је име познато, али пролаз кроз Луис-ле-Гранд може помоћи да постане.